Študentski projekt Etnološka zbirka Kočevarjev in pešpot med starimi sortami sadnega drevja

Mentorji, študentke in prostovoljci pri urejanju zbirke v Občicah

Mentorji, študentke in prostovoljci pri urejanju zbirke v Občicah

18. septembra 2023 je v kulturnem centru Društva Kočevarjev – staroselcev v Občicah (občina Dolenjske Toplice) potekala slovesna otvoritev urejene etnološke zbirke in pešpoti po sadovnjaku starih sort sadnega drevja. Pri projektu z nazivom Etnološka zbirka Kočevarjev in pešpot med starimi sortami sadnega drevja so sodelovale doc. dr. Anja Moric (pedagoška mentorica in vodja projekta) in študentke Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Gaja Slapnik, Jana Rajh Plohl, Pika Pipan, prof. dr. Tanja Žigon (pedagoška somentorica) in študentki Oddelka za prevajalstvo Filozofske fakultete Klara Vrabl in Kaja Večko ter Primož Primec (delovni mentor) iz Društva Kočevarjev – staroselcev. Za administracijo projekta je skrbela Urška Gruden, Filozofska fakulteta.

Projekt je nastal z namenom ohranjanja in interpretacije kulturne dediščine v lokalnem okolju ter spodbujanja razvoja trajnostnega turizma na podeželju. V treh mesecih so mentorji in študentke predmete iz etnološke zbirke (datacija konec 19. in prva polovica 20. stol.) namenjene kmečkemu gospodarstvu in vsakodnevni rabi razstavili po vsebinskih sklopih in jih obogatili z informacijami za obiskovalce v obliki informativnih tabel in zloženk v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku.

Projekt Etnološka zbirka Kočevarjev in pešpot med starimi sortami sadnega drevja je financiran iz sredstev, namenjenih Študentskim projektom za trajnostni razvoj 2023 Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Zadnje novice

Gostovanje dr. Gregorja Modra in dr. Bare Kolenc na ameriških univerzah

Dr. Bara Kolenc in dr. Gregor Moder (foto: Ana Kovač in Voranc Vogel)

Brumnovo priznanje za gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Nagrada Slovenskega raziskovalnega inštituta za asist. dr. Tino Ivnik

Asist. dr. Tina Ivnik (druga z leve) z drugimi nagrajenkami in nagrajenci (foto: SLORI)