Mednarodna filozofska konferenca: Odtujitev

Med 26. in 28. septembrom 2023 Mednarodno heglovsko združenje Aufhebung, Cankarjev dom, Goethe-Institut Ljubljana in Filozofska fakulteta v Cankarjevem domu v Ljubljani (dvorana Alme Karlin) prirejajo mednarodno filozofsko konferenco o sodobnih strukturah moči. Na konferenci bodo spregovorili priznani mednarodni in slovenski filozofi, kot so Mladen Dolar, Rey Chow, Helen Rollins, Gregor Moder, Laurent de Sutter, Nathan Brown, Bara Kolenc, Aleksandar Matković, Martin Hergouth, Nadežda Čačinovič, Ross Wilson, Niklas Toivakainen, Magdalena Germek in Goran Vranešević. Konferenca je posvečena temi odtujitve.

Na najsplošnejši ravni pojem odtujitve sugerira, da smo odtujeni od svojega sveta, od narave, od drugih ljudi, od družbenosti, od svojega dela, od svojih proizvodov, ki nam kot tuji stojijo nasproti, nazadnje od samih sebe. Pojem implicitno vsebuje poziv k temu, da naj presežemo to pogubno stanje, zacelimo to rano in prekoračimo ta razcep. Poziva torej k razodtujitvi in se ob tem opira na implicitno sekvenco, na minimalni scenarij, po katerem izvornemu neodtujenemu stanju sledi padec v odtujitev, ki naj jo nazadnje odpravi perspektiva njenega preseganja. Termin ima svojo predmarksistično zgodovino, nemara najbolj izrazito pri Rousseaujevem pojmovanju civilizacije kot procesa odtujitve od domnevnega naravnega stanja, pa pri Heglu (Entfremdung, Entäusserung), vendar je beseda zadobila splošno veljavo in spodbudila široko diskusijo predvsem na podlagi Marxove uporabe v njegovih zgodnjih rokopisih. Stava te konference o pojmu odtujitve je v tem, da je mogoče slediti produktivni rabi tega termina in zasnovati mehanizem odtujitve, ki se ne bi postavljal po robu emancipaciji, temveč bi jo okrepil in ji ponudil novo oporo. Si je mogoče zamisliti politiko odtujitve, ki se ne bi zvedla le na njeno odpravo?

Znanstveni odbor konference: Mladen Dolar, Bara Kolenc, Gregor Moder, Urban Šrimpf, Barbara Rogelj

Organizatorji: Goethe-Institut Ljubljana, Aufhebung – mednarodno heglovsko združenje, Cankarjev dom Ljubljana in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani (raziskovalni projekt YUPHIL)

Dvorana Alme Karlin, brezplačne vstopnice

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan