Konferenca: Nacionalistična večjezičnost: Mnogotere jezikovne lojalnosti in nacionalna pripadnost v Vzhodni in Srednji Evropi ter na Balkanu

Programska skupina Slovenska zgodovina na Filozofski fakulteti Univerzi v Ljubljani in ARIS bilateralni projekt Upravljanje heterogenosti: primer Habsburškega imperija in Združenih držav Amerike /  Managing Heterogeneity: The Case of the Habsburg Empire and the United States vabita na konferenco Nacionalistična večjezičnost: Mnogotere jezikovne lojalnosti in nacionalna pripadnost v Vzhodni in Srednji Evropi ter na Balkanu, ki bo potekala v sredo, 26. 6. 2024, v predavalnici 2-Rim od 9.00 do 16.45. Konferenca bo potekala v angleškem jeziku.

Raziskovanje nacionalizmov v Vzhodni in Srednji Evropi ter na Balkanu je v zadnjem času doseglo velik napredek s problematiziranjem nacionalističnih pripovedi in osredotočanjem na nacionalno indiferenco, dinastično zvestobo in regionalne identifikacije. A čeprav raziskovalke in raziskovalci priznavajo večjezičnost in raznolikost monarhičnih držav ali zgodovinskih regij, predpostavljajo enojezična in monokulturna nacionalna gibanja. Namen te konference je aplicirati nedavne raziskave srednjeevropske večjezičnosti na preučevanje nacionalizmov. Ali je etnonacionalizem lahko večjezičen? Kako so večjezični patrioti razumeli svoje različne jezikovne kompetence ali kako so jih povezali s svojimi nacionalnimi vizijami? Ali je bil „nacionalni jezik“ vedno razumljen kot jezik javnega diskurza ali znanstvenega raziskovanja? Kakšen odnos so imeli jezikovni nacionalisti do govorcev različnih, a sorodnih različic? Kdaj in zakaj in kdo je razlike dojemal kot „zgolj dialektične“ oziroma kako so se razlike začele obravnavati kot opredelitev različnih „nacionalnih jezikov“? Ker so vizije večjezičnega naroda bolj razširjene, kot so se raziskovalke in raziskovalci zavedali, ta konferenca obravnava študije primerov nacionalistične večjezičnosti.

 

Program (v slovenskem jeziku)

Program (in English)

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan